Choď na obsah Choď na menu
 


Trochu fantasy

Ako zadanie sme dostali 4 mená: B. Sterling, T. Pratchett, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis
Bruce Sterling
bruce-sterling.jpgO Bruceovi Sterlingovi toho veľa neviem, diela som nečítala. Každopádne je to autor sci-fi a fantasy. Považuje sa za spoluzakladateľa tzv. kyberpunku. V dielach používa fiktívne svety.













Terry Pratchett
terry-pratchett.jpg
Terry Pratchett patrí medzi mojich obľúbených spisovateľov. Píše fantasy. Je známy vďaka sérii kníh The Discworld (Úžasná Zeměplocha / Plochozem). Odporúčam český preklad, je lepší ako slovenský. Dej za sebou pevne nenasleduje, knihy sa dajú čítať v rôznom poradí. V niektorých sú rovnaké postavy. Medzi moje obľúbené patrí postava Smrť. Napriek všetkým zvyklostiam je to chlap. Kostra s modrým svetlom namiesto očí. Istým spôsobom má zmysel pre humor. A má pomocníka Krysieho smrťa, malú kostričku potkana :). Diela sú plné parodovania rôznych ľudských chýb, čo sa týka aj charakterov aj "blbostí", ktoré sme povymýšľali počas dejín ako kolektív celého ľudstva. Tak naríklad už samotná Zeméplocha je ploský svet, ktorý na pleciach nesú 4 slony, ktoré stoja na pancieri obrovskej korytnačky Veľkej A'tuin. Po obvode do vesmíru steká krajopád. Je to literatúra pre rôzne vekové kategórie. Mladší čitatelia to môžu brať ako rozprávku, starší nájdu hlbší zmysel.

John Ronald Reuel Tolkien
tolkien460.gif
Kto číta knihy a nepozná Tolkiena, pácha hriech. Jeden z najznámejších spisovateľov, jazykovedec, profesor a tak ďalej, člen spolku Inklings solu s C.S. Lewisom. Za svoj dlhý život toho stihol nazaj veľa. S manželku prekonali mnohé prekážky aby sa dostali k sebe. Tento námet použil ako rpedlohu postáv Berena a Luthien. Tieto mená sú vyryté aj na ich epitafoch. Čo sa diela týka, stvoril úžasný svet s kompletnými dejinami, mytológiou, jazykmi, letopočtami, rodokmeňmi a mnohými ďalšími vecami. Kedy to stíhal, to nikto nevie. Najznámejšie dielo je Pán prsteňov. Moje obľúbené sú Hobit a Húrinove deti. Vrelo odporúčam, každý si tam nájde svoje. Vo svojich dielach využíva množstvo cudzích slov a Pán prsteňov už rozhodne nie je čítanie pre deti. Tento rok sa chystáme v kniách privítať sfilmovanú verziu Hobita, takže sledujte programy kín, určite sa to oplatí.

Clive Staples Lewis

c.s.lewis3.jpg  Známy autor fantasy a kresťanských diel. Mala som tú česť prečítať Kroniky Narnie - je to fantasy dielo s kresťaským prenesením pre deti. Má sedem dielov, niektoré sú sfilmované. Sú tam obsiahnuté úžasné myšlienky a podané jednoduchým spôsobom - metaofircky. Je veľmi zaujímavé spojiť náboženstvo s pohanskými mytologickými predstavami (napr. fauni, dryády, čarodejnice a iné bájne bytosti).
Ďalej som čítala Rady skúseného diabla. Veľmi zaujímavé. Každý si nájde niečo, čo sa vzťahuje aj na neho. Diania nie je veľa, ide skôr o úvahy a myšlienky. Darmo rozprávať o obsahu kníh, radšej si ich prečítajte :).
P.s.: C. S. Lewis bol jeden z členov spisovateľského spolku Inklings.